OVER ONS
Dinsdag 23 december 1727.
Maria Vercammen en Arnoldus Coosemans trekken met hun spaarpot naar het kantoor van notaris Coenrardus Van Keerbergen. Vandaag ondertekenen ze de akte voor de aankoop van het Landakkershof. Ze konden niet vermoeden dat hun verre nazaten er in de 21ste eeuw een wijngaard zouden starten. In maart 2019 was het zover; Martine en Bert steken samen met familie en vrienden de eerste 2000 wijnstokken in de grond. Net zoals Marie en Arnoldus willen wij met veel passie en respect voor de natuur de activiteiten verderzetten.
Traditie
Op het Landakkershof – amper 15 km van de Brusselse grote markt – heerste er door de eeuwen heen drukke activiteit. Onze ouders, grootouders en de vele generaties ervoor verbouwden er graangewassen, bieten en aardappelen. Uiteraard was er ook de dagelijkse zorg voor de veestapel. Rond de eerste wereldoorlog maakte de nieuwe groente witloof stilaan zijn intrede en nu, een goeie 100 jaar later, komen de druiven. Net zoals de vele generaties die ons voorgingen kunnen we niet alles alleen. Onze kinderen, Bram, Tom, Margot en Marie steken graag een handje toe. De gezinnen van broers en zussen en vrienden maken het plaatje compleet. Net zoals onze voorouders werken én feesten we graag samen met familie en vrienden.
Respect voor de natuur
Op Landakkershof worden druiven geteeld met respect voor de natuur. Geen herbiciden maar mechanische onkruidverdelging. In plaats van het gebruik van insecticiden beschouwen we insecten als nuttige bondgenoten. Naast wijndruiven vind je in onze wijngaard trouwens ook hagen en nuttig loofhout die precies aangeplant zijn als waardplant voor insecten. Een hoogstamboomgaard met pruimen biedt voldoende schuilmogelijkheden voor het klein wild hetgeen eveneens zorgt voor nog meer diversificatie. Tenslotte maken de zorgvuldige keuze van rassen en preventieve teeltmaatregelen het gebruik van chemische fungiciden overbodig. Alle druiven worden op het domein gevinifiëerd tot witte, rosé, rode en mousserende kwaliteitswijnen. In wit kozen we voor Johanniter, Souvignier Gris, Solaris en Cabernet Blanc. Voor rood werd het Cabernet Cortis, Cabernet Jura. Pinot noir, Cabaret noir, Pinotin en Divico.
Passie
Bert kreeg de landbouwmicrobe met de paplepel ingegeven. Met het diploma van tuinbouwtechnicus was de honger nog niet gestild. Industrieel ingenieur in de landbouw optie tuinbouw was het logische gevolg. Nu, vele jaren – en een lange carrière in de chemische industrie – later kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Na een een bijkomende opleiding tot wijnbouwer aan het COOVI in Brussel was Bert overtuigd. Wijnbouw zou een mooie verderzetting worden van de activiteiten op LAH.
De wijnkelder
Alle druiven worden manueel geplukt en alleen de druiven van uitstekende kwaliteit vinden hun weg naar de wijnkelder. De wijnkelder is volledig uitgerust om de vinificatie van zowel stille als mousserende wijnen van A to Z uit te voeren.
- Pneumatische 800 liter inox ballonpers.
- Kneuzer
- Pulpbakken
- Inox temperatuurgestuurde vergistingstanks
- Bottelmachine
- Kurkapparaat
- Etiketteer machine
Het ganse proces vanaf het bepalen van het oogsttijdstip tot en met de vergisting wordt dagelijks nauwgezet opgevolgd. We beschikken over een eigen labo voor het bepalen van de meest voor de hand liggende parameters. Voor meer geavanceerde labotechnieken werken we samen met erkende wijnlabo’s.